AZ alábbi videó(részlet) azon ritka felvételek egyike, amelyen Jacob Loevi Moreno, a pszichodráma alapítója egy pszichodráma ülést vezet. A felvétel az Első Nemzetközi Pszichodráma Kongresszuson, 1964-ben, Párizsban (az akkori időkre jellemző módon a Sorbonne Egyetem Orvostudományi Karán) készült.

A drámán egy házaspár - Michelle és Paul - vesznek részt. Michelle régi párizsi, Paul amerikai, aki csak a házassága miatt költözött Párizsba. A részlet a Paullal való rövid interjúval kezdődik és Michelle anyósa (Paul édesanyja) színpadra kerülésével ér véget.

Moreno egy íróasztal mögött áll és úgy vezeti a drámát. Közvetlen kapcsolatba kerül a protagonistákkal és minden elhangzott szóra reagál. A dráma elején Paul elmondja, hogy édesanyja másfél év után átjött New Yorkból egy hétre és látogatása egy borzalmas jelenetben végződött (mint később kiderül, Michelle és az anyós a gyerekeken vesztek össze).

Moreno: Lássuk a jelenetet!
Paul: Ahhoz el kellene magyarázni az egész hetet!
Moreno (tervet vált): Most még csak kérdeztem. Hol van az anyós most?

Moreno azonnal reagál és megteszi az előkészületeket, hogy az anyós a színpadra kerüljön. A mostba akarja helyezni a készülő jelenetet, ezért amikor megtudja, hogy az anyós visszautazott New Yorkba, invitálja a párt, hogy együtt menjenek fel hozzá new yorki lakásának 16. emeletére. Paul elmondja, hogy nem tartja valószínűnek, hogy a találkozás létrejöhetne és kiderül az is, hogy a gyerekek vidéken vannak (Franciaországban).

Moreno: Szóval az anyós New Yorkban, a gyerekek vidéken, ti pedig itt Párizsban!
Paul (próbál segíteni): Tegyük fel, hogy mindnyájan Párizsban vagyunk.
Moreno: Tegyük fel... Nem, nem...
Paul: Miért, idejött, hogy meglátogasson minket...
Moreno: A pszichodrámában az óceán nem számít. Mindig elmehetünk ezer mérföldekre innen!

Moreno vált és csak Michellel kezd foglalkozni, rámelegíti az anyóssal való találkozásra. Elmagyarázza neki, hogy most egy találkozásra (encounter) kerül a sor anyósával és hogy nyugodtan kifejezheti magát. Tanítja a pszichodrámát játék közben.

Az anyós színpadra állításakor két érdekes dolog történik. Egyrészt Moreno maga választja ki az antagonistát (jóllehet előtte megkérdezi, hogy Michelle kit választana), másrészt hangsúlyozza Michelle-nek, hogy "Ez nem a te anyósod, csak valaki, aki megjeleníti őt a legjobb képességei szerint."

Nekem úgy tűnik, hogy Moreno ezzel meg akarja erősíteni a kereteket, megkülönböztetve a mintha teret és a valóságot. Utána azonban rögtön szerepbe helyezi Michellet

Moreno: Beléptél az anyósod otthonába New Yorkban.
Michelle: Most?
Moreno: Most! [...] emlékszel, hogy van berendezve a nappali?

Eddig tart a videó és itt indul a dráma. Én pedig kíváncsi lennék, hogy az anyós látta-e a felvételt, de ezt alighanem soha nem tudom meg.

A videó teljes terjedelmében más szerkesztett felvételekkel együtt megvásárolható (29 dollár darabja) itt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pantharei.blog.hu/api/trackback/id/tr841784344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása