Egyik legelső posztomban azzal foglalkoztam, hogy mi is a pszichodráma. Több megközelítést, definíciót soroltam fel és szavazni is lehetett. Sőt, saját véleményt is lehetett alkotni. Az eredményt az alábbi táblázat mutatja. A két egyéni véleményt alul olvashatjátok a kommentjeimmel.

Mi a pszichodráma?  #
A pszichodráma az Igazság színháza.  7
A pszichodráma az élet duplája.  4
A pszichodráma eredetileg Jacob Levi Moreno által a század első felében kidolgozott akcióelvű cselekvésközpontú tüneti- és feltáró jellegű csoportpszichoterápiás módszer.  4
A pszichodráma egy mély szemlélete az életnek annak minden bonyolultságával és káoszával.  3
A pszichodráma rámelegedés az élet születésének pillanatára.  3
Kipróbálni az életet mielőtt az megelőzne: ez a pszichodráma.  1

 

És a két egyéni vélemény:

Drámajáték, melynek forgatókönyve nem a Sorskönyv, hanem a szabadság, a főszereplő pedig nem Más, hanem Te és Én.

A pszichodráma kioldani egy kötélen a csomót,vagy csomót kötni egy kötélre,vagy fordítva, :)

Az első nagyon komoly és szép, simán felvállalnám egy pszichodráma molinón. A második játékos, dialektikus, szívesen elmondom egy helyzetben, ahol ismertetni lehet a pszichodrámát. (A két utóbbi megoldás szerzője jelentkezhet nálam egy kedvencital meghívásra.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pantharei.blog.hu/api/trackback/id/tr942739566

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Korlátaink 2011.04.15. 14:26:10

A lélektan nagy erőkkel keresi a választ arra a kérdésre, milyen tulajdonságok (szaknyelven: vonások) határozzák meg érzelmi-lelki egészségünket, az életben való hatékonyságunkat. Az egyik ilyen szóba jövő tulajdonság a belső kontrollhitnek nevezett va...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vladx 2011.03.16. 17:13:08

Egyik alkalommal valahogy ez ugrott be nekem PD-val kapcsolatban

"amikor leülsz egy barátoddal beszélgetni, akkor a barátodhoz kerülsz közel (jó esetben :)), amikor elmész pszichodrámára, akkor önmagadhoz"

peter.aszalos 2011.03.16. 17:14:46

Kösz szépen, ennek van hozzáadott értéke.

butie 2011.03.20. 18:38:11

Ha én ezt előre tudom, hogy a fordításom címét kvízekhez fogják felhasználni, akkor le se fordítom.
Az eredeti címe a könyvnek just for your information: "Psychodrama, Surplus Reality and the Art of Healing" azaz: "Pszichodráma, többlet realitás (és nem realitástöbblet) és a gyógyítás művészete".
A realitástöbblet illetve többlet realitás megkülönböztetésének filozófiai oka van. A reallitástöbblet félrefordítás, a többlet realitás pedig, ahogy az eredeti szöveg használja ugyanúgy értendő, mint a többlet hozam vagy a többlet profit a marxi filozófia szerint.
süti beállítások módosítása