Egyetlen hely van, ahova életünk végéig mindig hazatérhetünk, egyetlen ember van, akivel életünk végéig mindig kapcsolatba kerülhetünk: önmagunk.

Az önmagunkkal kialakított erős kapcsolat, az önmagunkban megteremtett belső világ otthonossága alapvető ahhoz, hogy másokkal is jó kapcsolatba kerülhessünk, és hogy külső helyszíneinken, a fizikai otthonunkban, munkahelyünkön vagy a természetben is otthonosan érezhessük magunkat. Aki önmagán belül otthon van, annak számára a világ is otthonos hely lesz.

Milyen a világod, milyen berendezési tárgyakkal van tele belső lakhelyed? Málladozó, lelakott bútorokkal vannak tele szobáid, dohos családi örökségekkel, vagy szép és izgalmas tárgyakkal vetted körül magad, jól kiválogatva a korábbi generációk néhány értékes hagyatékát?

Barátok vagy ellenségek látogatnak gyakrabban lelked otthonában?

És lakóként ápolod-e belső környezetedet, jól bánsz-e magaddal, szépítgeted-e otthonodat? Te vagy-e a tulajdonos vagy van egy kritikus, elégedetlen, morgós házinénid, aki parancsolgat és borsot tör az orrod alá? Rendelkezel-e önmagaddal, ismered-e lakhelyed minden zugát, szoktál-e takarítgatni a rejtett szögletekben?

És milyenek lelked otthonának falai? Várfalak, melyekre hatalmas létrákon merészkedhet csak fel a bátor ostromló? Vagy széles kapun át jöhetnek a vendégek? Védett-e lakhelyed a veszélyekkel szemben, és nyitott-e a lehetőségekre? Van még helyed, hogy új szárnyakat építs, vagy új emeletet emelj?

Van-e dühöngőd és csendes sarkod? Van-e lehetőséged önmagad otthonában megpihenni? És megengedheted-e magadnak, hogy ebben az otthonban féktelenül jól érezd magad?

Lőrincz Éva, a cikk szerzője

Ahhoz, hogy egyedüllétünk ne magány legyen, hogy ne érezzük ezekben a pillanatokban valakinek vagy valaminek a kínzó hiányát, hogy ne kelljen életünket pótcselekvésekkel és pótszerekkel teletömjük, mindehhez nagy szükségünk van arra, hogy belső világunkat a magunk számára lakhatóvá tegyük. Kitessékeljük a kéretlen vendégeket, a ránk akaszkodó rokonokat, kidobáljuk a fölöslegessé vált kacatokat, és beszerezzük a számunkra szükséges dolgokat. Egy kis renoválás sem árt időnként, sőt olyan is előfordul, hogy házunkat szerkezetileg is meg kell erősítenünk. Ám ha mindezt azzal az izgalommal és lelkesedéssel tesszük, mellyel fiatal házasok vágnak bele otthonuk kialakításába, megérthetjük, hogy legfontosabb dolgunk az életben – jó érzésünk és otthonosságunk megteremtése – örömteli és izgalmas lehetőség.

Otthon önmagamban 3 napos intenzív pszichodráma workshop. 2011. június 10-12.

A bejegyzés trackback címe:

https://pantharei.blog.hu/api/trackback/id/tr342854853

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan legyünk boldogok? 2011.04.26. 09:05:00

Gondoltam, ezzel az apró témával indítom blogomat... Na jó, bevallom már most, hogy nem tudom a választ. Pedig ez az a kérdés, ami titkon mindannyiunkat a legjobban érdekel. Úgy tapasztaltam, aki másvalamit jelöl meg életcélként, a "célt" kic...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása