A "rámelegedés minden" - mondta Moreno, ahogy ezt a jól "megszerkesztett" reggeli ébredés egész napi hatásáról szóló posztban írtam. Az ébredéshez hasonlatosan a csoportülés első két percében eldől, milyen lesz az aznapi munka. Milyen lehetőségekkel, kapcsolatokkal,  víziókkal, megértésekkel dolgozik a vezető, hogyan fog reagálni a legtágabb értelemben, mennyire lesz rugalmas vagy merev, mibe bukik el és mi emeli fel.

A csoport ezeket a tartalmakat a vezető finom vibrációiban érzi. Ezért a vezető kötelessége, hogy tudatos készüléssel melegítse magát a megfelelő állapotra és szerepekre. Ehhez jó támpotot ad annak a biztos tudása, hogy miről is szól a pszichodráma, az élet és a vezetői szerep. 

Ebben a posztban leírom, hogyan melegítem saját magam a csoportülésekre. Ennek segítségével a dramatista olvasó tudatosíthatja a saját rámelegedését. A nem dramatista olvasónak is jól jöhetnek olyan eszközök, amelyek segítségével megértheti, hogy milyen rámelegedéssel lép be egyes helyzetekbe. Különösen fontos ez vezetők esetén.

Először is: Az élet szép! Szép és szabad. Kihívás, nyűg és veszély. Nehéz, komplex, kockázatos. Véges és végtelen. Igazi dráma. Elég, ha elmondom magamnak és felráz. Ha valamilyen taposómalomban vagyok, beszűkülve egy kérdésre, problémára vagy valamilyen kellemes élményre, akkor elég elmondani ezeket a mondatokat és fellépek egy sokkal tágabb horizont színpadára.

A rámelegedésem többi elemét egy Max Clayton által tartott wokshopon tudatosítottam. A workshopon az egyik feladat éppen az volt, hogy a vezetői rámelegedéssel kapcsolatos kérdéssorra adtunk személyes válaszokat. Íme a kérdések és a válaszok.

1. Legfontosabb élményed, amit a csoportvezetésre hangolódva megéltél és még egy további élmény.

  • Elkezdem látni a csoporttagok életét áramlásként. Ahogy megnyilvánulnak, folyamatosan kerülnek fel a dolgok a színpadra. Olyan ez, mint egy érzék, ami látni engedi számomra a másik ember színpadát.
  • Saját játékaim: amelyek megváltoztatták az életemet, amelyek energetizáltak, a játékok utáni megvilágosodások, fontos emberekkel való beszélgetések.

2. Rámelegedésed mely vonatkozása teszi lehetővé, hogy magabiztos módon tudj kapcsolatban maaradni önmagaddal a munka első 2 percében?

  • Egy mantra: Jó és értékes játékokat fogok vezetni. Rendező vagyok, követem a rámelegedést. A játékvezetés kaland.
  • Elképzelem a jelenlétemet a csoportban, amint megérkezem. A testtartásom erős készenlétet sugároz.
  • Visszaemlékezem konkrét vezetett vagy látott játékokra, amelyek kapcsolatban lehetnek a csoporttagok témáival.
  • Felidézem a résztvevők eddigi játékait. Tudom, hogy kis lépéseket fogunk tenni. Nem siettetem a dolgokat, de határozott rendezője leszek annak, ami megszületik.

3. Ráhangolódásod mely vonatkozásai teszik lehetővé, hogy értelmesnek éld meg a csoportvezetést (strong sense of meaning).

  • Az egyes személyekben lévő kreatív géniuszra hangolódom. Tudom, hogy mindenkiben ott rejlik a képesség, hogy felvegye önmagával a kapcsolatot. A belső gyermekével, az élete céljával. Mindenki képes megteremteni magában a biztonságot és elrugaszkodni nagyobb céljai felé.
  • Az egyes személyek élethelyzetére (témák, küzdelmek, kapcsolatok) hangolódom. Sorra veszem a csoporttagokat és megjelenítem magam számára, amit tudok róluk. Képekben gondolkodom.
  • Az eddigi eredmények. Sorra veszem és értékelem (nem kiértékelem, hanem elismerem) kinek-kinek az eddig megtett lépéseit. Ez ráhangol arra az igazságra, hogy nagyszerű emberekkel dolgozom.
  • Rámelegedés a naív kérdezőre. A naív kérdező megkérdezi, amit nem ért. A nemtudását valódi érdeklődéssel kapcsolja össze (és nem egy vezetői tutista hozzáállással). Ebből adódóan az emberi lét mélységeire hangolódom természetességgel és humorral.

4. Két szerep, amelyek arra hangolnak, hogy spontán vezetőként működj!

  • A csoportozásnak, csoportban létnek örülő. Nagyon szeretek emberi csoportokban résztvenni, kapcsolatban lenni egyszerre több emberrel. Kitágulnak az élet lehetőségei.
  • Saját géniuszban hívő, azt tapasztaló. Szeretem megélni a kreativitásomat, a spontaneitásomat a csoportban vezetőként és egyedi kapcsolatokban is. 

5. Azonosíts szerepeket magadban, ami mutatja, hogy élvezed a csoporttagok jelenlétét, munkáját!

  • Intim megosztásnak, hangolódásnak örülő. Ahogy telnek a csoportalkalmak, a résztvevők egyre könnyebben lépnek kapcsolatba egymással, természetes módon. Örülök, ha látom az érkezéskor egymással szóba elegyedőket, vagy az alkalmak végén a közösen elindulókat.
  • Előrelépésnek örülő. A legszebb, amikor valaki lép egy nagyot: elkötelezi magát az életének, letesz egy terhet, elfogad egy tényt, vígasza lesz önmagának, újraalkotja az élete egy részét. Annyi ilyen dolog történik egy csoportban!

6. Azonosíts szerepeket magadban, amely aktívan hozza létre a csoporttagok közötti interakciót!

  • Kapcsolatteremtő. Gyakran szervezek olyan bemelegítő gyakorlatokat, amelyek elősegítik a csoporttagok közötti kapcsolatokat. Jó példa erre az egyperces játék.
  • Kifejezésre bíztató. kérem meg a csoporttagokat a mögöttes, ki nem mondott tartalmak kimondására.
Ezek a kérdések és válaszok a dramatista szerepre melegítenek a morenoi hagyományok szerint. A listát persze mindenkinek magának kell megválaszolnia. A következő posztban egy hasonló kérdéslistát írok, amelyet egy cégvezető, csoportvezető tud jól használni a munkanap vagy munkahét indításakor.

A bejegyzés trackback címe:

https://pantharei.blog.hu/api/trackback/id/tr463500348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása